Našim "Farmářským" a "Bio" trhům, by se kambodžané slušně vysmáli. Tak čerstvou zeleninu, ovoce, maso nebo luštěniny, neviděly české supermarkety ani z rychlíku ... A to, co se u nás prezentuje na zmiňovaných trzích za výjimečné s výjimečnou cenou, je tady standard.
Prodavači tu nabízejí
své produkty každý den, začínají po čtvrté hodině ráno a odcházejí až když
všechno prodají. Na trhu se také velmi dobře najíte. Není to zrovna v
podmínkách na které jsme v Evropě zvyklí, ale já s tím nikdy neměla problém.
Většina jídla je už hotová, stačí ukázat, na co zrovna máte chuť. A nebo se to
naučit uvařit sami!:) Pokud byste nevěděli jak, můžete navštívit jeden z
kuchařských kurzů. Já jsem zažila skvělý den se šéfkuchařem Markem zCambodia Cooking
Classv Phnom Penhu!
Na terase restaurace jsme se učili čtyři naprosto chuťově luxusní
kambodžská jídla a pak přemýšleli čím nahradíme banánové listy a kokosové
mléko, abychom to mohli udělat i doma. Kambodžské vaření je poměrně náročné.
Základem je limetka, cukr a pak různé kambodžské sósy. Všechno, co jsme si
navařili, jsme si také snědli, blaho!!!
Naše menu se skládalo
zJARNÍCH ZÁVITKŮ-
super jednoduché, rychlé, křupavé, výborné. Až budu mít čas, udělám krátké
video, jak si je můžete připravit sami doma:)
Salát zBANÁNOVÉHO
KVĚTU(první
zprava). Podávaný s hodně mladou cibulkou a kouskem červené papriky. Zalité
odpočinutým dresinkem ze směsi chili a kambodžských sósů.
Uprostřed fotografie
jeAMOK- filety ryby se smíchají s
omáčkou z kokosového mléka, poté se vše naleje do vaničky z palmových listů a
na páře nechá tak 20minut. Podáváme s kambodžskou rýží. Hned při prvním soustu
poznáte, proč se tomu říká amok:)
A třešinkou na dortuSLADKÁ
RÝŽE s palmovým cukrem, špetkou sezamu, celé proložené
supersladkým mangem a posypané sušeným kokosem. Doma by se to dalo udělat s
medem a broskví ... ach.